3 FASER - VAR ÄR DU?

Låt oss titta på de 3 olika faserna i företagande: ACTIVATE, IMPLEMENT, och EXPAND. Varje fas är lika viktig, och du kan befinna dig i de olika faserna flera gånger – beroende på vad som händer med ditt företag. Till exempel, när du är i början på ditt företagande så är du i fas 1: ACTIVATE, men likaså; när du tar dig till nästa nivå så kan du behöva aktivera dig och verksamheten på nytt. Lått oss titta på vad som händer i varje fas!

ACTIVATE

Aktiveringsfasen innebär att du, som företagare, bestämmer dig att du ska satsa på din dröm. I denna fas sker mycket jobb mentalt; många frågor som ‘vågar jag?’ eller ‘hur ska det bli?’ poppar upp i huvudet. Alla dessa frågeställningar ingår i starten, och likaså när du är redo att ta nästa klivet.

Om du till exempel har drivit ditt företag ett tag, har framför allt fokuserat dig på den lokala marknaden, eller har varit en one-woman-show, så kan du behöva aktivera dig igen för att ta dig till nästa nivå. Det engelska talesättet “What got you here won’t get you there” sammanfattar det hela väldigt fint – det arbetssätt; strategier, taktiker och mindset som krävdes för att starta din verksamhet är inte samma som krävs för att växa. Varje fas har sina egna utmaningar och möjligheter.

Därför är det ytterst viktigt att man fokuserar på situationen just nu.

Utifrån planerings synvinkel är det givetvis viktigt att du skapar visioner och plan för framtiden, men för att ta dig dit behöver du fokusera på det som sker och ska hända just nu, steg-för-steg.

[optin-monster-shortcode id=”yr2vha2n3np4xviq8sdj”]

ALLA DESSA FRÅGOR I AKTIVERINGSFASEN..

 • din vision, mission och syfte: Vad vill du göra? Varför är det viktigt? Vad är din livsstil och dina drömmar för framtiden? Vad vill du undvika? Det är oerhört viktigt att fokusera på dina drivers och anledningar till varför du vill starta ett företag; för att sedan kunna orka med alla framtida utmaningar och jobb som krävs att det hela ska fungera.
 • din idé: vad är det du ska göra? Har du erfarenhet inom det? Är du utbildad inom det? Har du andra erfarenheter som stärker din position inom din valda nisch?
 • validering: finns det marknad? Går det att nå dina drömkunder? Var finns dem? Vad vill de ha? Vilka konkurrenter har du? Hur går det för dem? Hur stor är marknaden?
 • affärsmodell: hur vill du tjäna pengar? Vilka alternativ finns? Vilken typ av verksamhet vill du bygga? Lokalt eller internationellt? Vilka kostnader har du? Vilka marginaler har du? Team? Kontor? Butik? Eller bärbar business (som mina businessar, by the way, eftersom jag vill kunna jobba där jag är så bygger jag inte processer som kräver min fysiska närvaro i en bestämd plats)? Socialt? Icke-så-socialt? Partners? Kundsegment?
 • ditt erbjudande: vad ska du sälja? Hur ska du paketera dina kunskaper? Hur ska du kommunicera nyttan till dina kunder? Hur ser din produktportfölj ut? Hur ser kundresan ut?

VAD HÄNDER INTERNT UNDER AKTIVERINGEN…

Mycket, min vän, mycket! Som sagt så sker det stora förändringar i ens liv, när man väl har bestämt sig att ta steget och starta en business! Rädslor, oro, stress… dessa kan vara blockerande och ta över. Därför stannar de flesta i denna fas hela livet; det finns en idé och drömmar, men de faktiska stegen till att implementera sina idéer saknas.

De få som passerar denna fas kommer in i nästa fas, som handlar om implementering. I den fasen krävs mycket jobb, men ofta känns oron inte lika påtaglig…

“Whether you think you can, or you think you can’t — you’re right.” Varenda en som startar ett företag är rädd, men en liten procent lär sig hantera rädslan och låter den inte styra beslut och förhindra processen. Du måste bestämma dig om du ska satsa på din dröm, eller inte. Livet är kort, och de flesta stannar i ‘skulle kunna gjort, men gjorde ändå inte’.

DE VANLIGASTE FÄLLORNA UNDER AKTIVERING

 • obeslutsamhet och prokrastinering tar aldrig slut – ingenting blir gjort
 • fokus på irrelevanta saker som att bygga social media fanclub
 • stanna i sin safe-zone – vågar inte riktigt sticka ut och börja bygga sitt företag
 • beslut som inte efterföljs av en omedelbar action. Ingen action, inga resultat
 • felaktig bild på vad företagande handlar om, och hur det funkar (nix, det finns inga 100% passiva företagsmodeller eller 4-timmars arbetsveckor som småföretagare)
 • obefintliga resurser – det går inte att bygga något utan investering i form av tid, pengar, vilja

IMPLEMENT

Implementeringsfasen är extremt rolig och händelserik, så mycket görs under denna fas! De som har beslutat att förverkliga sin dröm; de hoppar hit med huvudet före! Ofta blir det lite enklare med beslut och oro, för när det börjar hända saker så känner man sig mer motiverad och modig att fortsätta. Momentum… I denna fas stänger vi in oss, och bara fokuserar på att bygga och implementera. Omvärlden fattar ingenting, och du har oftast inte tid för något annat heller. Det viktiga dock i denna fas är att, precis som i aktiveringen, att man faktiskt planerar sitt arbete väldigt noga, och har ett tydligt fokus på sakerna som ska ske JUST NU, och inte det som eventuellt kommer om 1,3,5 år.

GÖR RÄTTA SAKER

 • se till att du har en tydlig plan för vad du vill göra och hur du ska göra det.
 • fokusera på den närmaste tiden: små steg varje dag istället för att försöka beta av ett stort projekt eller tänka på tillväxt – du är i början på din resa och behöver få saker och ting på plats ordentligt.
 • implementera enbart det som ger resultat.
 • apropå resultat; allting behöver kunna mätas!
 • satsa inte på strategier och taktiker som fungerade för 3, 5 eller 10 år sedan.
 • se till att bygga din kundbas först, sedan fanbase.
 • satsa på en sak som ger resultat: ett leadgenereringssätt, ett säljsystem. Testa vartenda steg i din process!
 • tänk systematiskt från början – om du har koll på dina processer, och har implementerat system för leadgenerering och försäljning så är det mycket lättare att skala när det är dags.
 • framför allt, för att du ska ha kunder att tjäna, du måste fokusera på kundackvisition!

MARKNADSFÖRING, MARKNADSFÖRING, MARKNADSFÖRING

De viktigaste aktiviteterna en företagare gör är marknadsföring och försäljning. Varför är det då så många som inte har en tydlig plan för dessa aktiviteter? Många, speciellt kreativa företagare, är rädda för dessa aktiviteter och vill helst fokusera på skapandet och produkter, men tyvärr kan man inte driva sin verksamhet framåt om man inte fokuserar på att få kunder.

Marknadsföring handlar om en strategi som bolaget gör för att kunna etablera sig på marknaden; för att kunna identifiera sin målgrupp, och för att kunna få fram sitt meddelande till rätta personer, på rätt sätt, och vid rätt tillfälle, och om att ta reda på vad sin drömkund vill ha, och sedan leverera det till henne. Det ultimata målet med marknadsföring är försäljning. Dock finns det andra mål som varumärkesetablering, men slutmålet är att öka försäljning och stärka sin marknadsposition. Marknadsföring är inte samma sak som reklam.

Det finns olika mål med marknadsföring:

 • Kortsiktiga
 • Långsiktiga

Och aktiviteterna, KPI’s och resultat varierar mellan dessa.

DIGITALISERA FÖR BÄSTA RESULTAT

De företagen som implementerar digitala kanaler och strategier i sin marknadsföring är vinnare i sin industri. Varför? Dels för att de är moderna, framåttänkande, men också ekonomiska – digital marknadsföring kan innebära stora besparingar i den totala marknadsföringsbudgetten. Andra fördelar med digital marknadsföring:

 • Spårbarhet & intelligent kunddata
 • Snabbt beslutsfattande
 • Bättre ROI (Return On Investment)
 • Internationella möjligheter
 • Professionellt
 • Möjlighet till automation
 • Tydlig målgruppsfokus
 • Socialt & engagerande
 • Social proof
 • ‘Alla är online’
 • Personligt
 • Personanpassat
 • Mobilanpassat
 • Olika metoder: video / live / bilder / multimedia
 • One-to-many
 • Value-first

Du har väl en budget för din marknadsföring från dag 1? 0 kr är ingen budget.

Observera att Digital Marknadsföring är inte samma sak som social media! Det finns flera aspekter till digital marknadsföring: SEO, innehållsmarknadsföring, betalannonsering, influencermarketing, e-postmarknadsföring, affiliatemarknadsföring. Och givetvis social media.

FÖRSÄLJNING, FÖRSÄLJNING, FÖRSÄLJNING

Målet med företagande är att tjäna pengar, och oavsett vilken typ av verksamhet du bygger; du måste tjäna pengar på den. Annars är det en hobby!

Med smart, systematisk marknadsföring kommer försäljningsarbetet ske halvautomatiskt, lättsamt och trivsamt. Tiden med jobbiga säljare som ringer på dörren precis när familjen har satt sig vid middagsbordet är över – den smarta, moderna försäljaren demonstrerar värdet till prospekts som vill veta mer, och säljer endast om det känns rätt för alla!

Observera att fokus ligger på att dina prospekts faktiskt VILL jobba med dig, och köpa av dig! När du vet vem du servar, och vad de vill ha, varför och hur din produkt eller tjänst kan lösa deras problem, och du har kunnat demonstrera det faktiska resultat din kund kan förvänta sig – då har du inga problem med att sälja!

Kan du dessvärre inte bevisa värdet på dina erbjudanden; om du enbart fokuserar på dig själv – dina meriter, dina produkter och tjänster – så kommer ditt säljarbete att vara mycket svårt.

SYSTEMATISERA – se till att du har en försäljningsprocess på plats! Varje ny lead som kommer in i din säljprocess behöver indoktrineras i dig, dina metoder, och vilket problem du löser. Detta behöver automatiseras i de stegen där automation känns rätt, och du behöver bygga intimitet och förtroende mellan dig och dina prospekts.

Du erbjuder dina tjänster och produkter till rätta personer, vid rätt tillfälle, på rätt sätt, via rätt kanal. Ha hög integritet – endast erbjud din hjälp om du faktiskt kan hjälpa kunden. Och enbart jobba med kunder som känns bra. Win – Win.

DINA ASSETS

Varje företag behöver ha olika tillgångar…

 • representativ webbsida
 • social media konton
 • säljblad
 • marknadsföringmaterial
 • mediakit
 • kunddatabas
 • e-postsystem
 • front-erbjudanden
 • produktportfölj
 • priser & villkoren

Kom ihåg att din business existerar för att kunna hjälpa dina kunder – inte för att du ska bli rik. Däremot om du fokuserar på att hjälpa dina kunder att få exceptionella resultat, så kommer du också att bli rik på köpet – både själsligt och finansiellt.

DE VANLIGASTE FÄLLORNA UNDER IMPLEMENTERING

 • fokus på fel strategier och taktiker
 • göra saker som inte ger resultat
 • att inte mäta och analysera alla aktiviteter
 • att inte ha tydliga mål och uppföljning
 • inte koll på sina KPI’s
 • göra saker i fel ordning
 • inte satsa på marknadsföring och att bygga en kundbas
 • gör saker för sakta – risk för missade möjligheter och ökad självtvivel
 • inte testa sin marknadsföringstratt innan man automatiserar
 • att inte ta hänsyn till skalbarhet och tillväxtpotential
 • att inte be om hjälp!

DET VANLIGASTE PROBLEMET: 

att företagare hoppar direkt hit utan att ha grunderna på plats… ingen riktig djup förståelse för sin affärsmodell, marknad, sitt erbjudande, value proposition, positionering, sina resultat och metodik.

EXPAND

Expanderingsfasen är väldigt spännande det innebär att ditt företag är redo att öppna upp kanalerna, och börja visa sig inför större målgrupp. Det som oftast sker i denna fas är följande…

 • ökad social media aktivitet
 • PR – möjligheter: ditt företag är redo för att locka mer publicitet
 • förfrågningar för samarbete
 • tillväxt: utveckling av erbjudandet, team och marknader
 • investeringar i skalbarhet

VARFÖR SKA DU INTE BÖRJA MED DETTA?

Många företagare gör felet att de börjar i detta ända – de börjar bygga publicitet och image innan de har ett fungerande säljsystem på plats. Detta leder till frustration över utevblivna resultat, samt fokus på sk. Vanity Metrics; dvs siffror som inte spelar någon roll.

Vad är Vanity Metrics? Högst irrelevanta mätetal som antalet följare, antalet likes och antalet delningar på sociala plattformar. Dessa må ‘se bra ut’ men har ingen riktig koppling med din verksamhets lönsamhet.

Däremot, när ditt företag har ett säljsystem på plats, då är det ett perfekt tillfälle att öppna upp sig för större målgrupp. Ditt företag har en välfungerande, och framför allt; konverterande marknadsföringstratt och säljprocess (dessa blev trots allt implementerade i den tidigare fasen!). Du som företagare har 100% fokus på vilka kunder du ska nå, och inte försöker vara synlig och relevant för alla. Och du vet exakt vad ditt meddelande är; ditt budskap till din målgrupp: varför ska de bryr sig om dig!

Observera att det inte spelar någon större roll för din verksamhet hur många följare eller likes du har – om det är a) icke-relevant målgrupp, dvs inte dina potentiella kunder och b) om du inte har ett fungerande säljsystem på plats. I 2018 tar det alldeles för lång tid att bygga en organisk fanbase på sociala medier, att de flesta går ur business innan dessa aktiviteter ger någon avkastning! Det sociala landskapet har förändrats så mycket under de senaste åren, vilket innebär att det som funkade för några år sedan (bygga audience organiskt), fungerar inte idag! Därför är det viktigt att bygga en kundbas först, sedan när alla dina processer är på plats, då kan du fortsätta bygga en större fanbase på sociala plattformar.

AKTIVITETER & HÄNDELSER UNDER DENNA FAS

 • utökad social media synlighet
 • bygg relevans inom din industri och kundgrupp
 • publicera auktoritetsbyggande verk – böcker, bloggar, podcasts, video
 • deltagande i olika evenemang och media
 • intensiv ökning trafik till toppen på din marknadsföringstratt
 • ökad synlighet inför varma prospekts – högre relevans
 • referenscases & imagebildning
 • nya marknader, nya teammedlemmar
 • full automatisering av processer

          –> THOUGHT LEADER STATUS. Yeahhhh…

VILL DU VETA MER?

Hej, jag är Tiina – din konceptutvecklare och marknadsföringsstrateg! Min mission är att hjälpa småföretagare med strategi, digital transformation och nyttja teknik och processer för att jobba mer effektivt, få fler kunder och njuta av sitt företagande. (Min hemliga mission är att sparka jäntelagen i arslet och hjälpa dig att våga mer) Jag vill bjuda dig till min nyaste workshop – där jag bryter ner steg-för-steg vad du kan göra för att bygga din verksamhet på rätt, smart och effektivt sätt! Välkommen (signa upp nere)

[optin-monster-shortcode id=”kpla03phsjo4na1sxuh7″]